2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza
Kezdőlap » Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Nyeregszemle egy olyan kulturális családi rendezvény, amely mára a vidéki Magyarország legnagyobb lovasfesztiváljaként is aposztrofálható.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy a Kárpát-medence különböző térségeiből a lovasok lóháton, illetve fogattal érkeznek az eseményre. A Nyeregszemle célja a nagyközönség számára is bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, és a magyarság kultúrájában betöltött szerepét.

"Hagyományaink bemutatását egy olyan aspektusból közelítjük meg, ami egyrészt szokatlan (ló hatása kultúránkra), másrészt kulturális értékeink befogadását élményszerűvé teszi, s így a laikus tömegek számára is befogadhatóvá alakítja át. Rendezvényünk egyik fontos eleme, hogy évről évre bemutatunk lóhoz, lovas foglalkozásokhoz köthető régészeti, tárgyi emlékeket, vagy képzőművészeti alkotásokat." - vallják a szervezők.

A Nyeregszemle-szervezők egyszerű civil lovasok. :)

Hívó szavukra évről-évre több száz lovas kel útra az ország minden tájáról, esetenként a Kárpát-medence magyarok lakta határon túli területeiről, hogy Találkozzanak a rendezvényen, ahol a Szent Korona és a Történelmi Koronaőrök jelenlétében egy ún. nevezett lovas-mise keretében megemlékezzenek lovas elődeinkről, akik vér és hit által szerezték, őrizték és védték meg a hazát.

Ez az esemény a rendezvény fénypontja. Több száz lovas vonul be az Arénába közvetlenül az egyházi személyek és a Korona után. Elhangzik egy rövid beszéd, majd közösen eléneklik a Himnuszt, és egy tábori mise (rövid liturgiájú szertartás a szabad ég alatt) keretében megkapják az utazók áldását, azaz a papok/lelkészek megáldják a lovasokat és a lovaikat is. Ezután a tömeg rendezett sorokban levonul.

-------------------------------------------------

 

Minden évben megrendezik, s 2011-ben és 2012-ben Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol 2012-ben több mint 400 lóval vett részt a rendezvényen több mint 1000 lovas és legalább 15.000 néző.

 

2013-ban Kunszálláson 300 ló, s legalább 600-800 lovas gyűlt össze az országból, s a Kárpát-medencében fekvő határon túli magyarok lakta területekről.

 

2014-2015-ben Hortobágyon a rendezvényen megjelenő lovak létszáma átlépte az 500-at, amivel a rendezvény egyedülálló lett Magyarországon.

 

2016-ban Kiskunfélegyházán tervezik megtartani az eseményt, a 2017-es évben pedig valahol a Balaton környezetében.

 

A rendezvény 2017-ig állami támogatás nélkül, pusztán civil összefogásból, a szervezők munkájának és a résztvevő lovasoknak köszönhetően valósul meg évről-évre.

 

Éld át te is a lovas lét örömét!      :)