2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Több körben ellenőrzik a Hortobágyon a lovasokat és a lovak okmányait a belépéskor

| Feltöltve:
Tekintettel az utóbbi hetek-hónapok történéseire, a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle szervezői a lovasok megnyugtatása és a rendezvény állategészségügyi biztonsága érdekében a korábbi évekhez képest kisebb változtatásokat eszközölnek a beléptetési rendben.

Az egyik legnehezebb döntés - hiszen évek óta voltak, vannak székely lovasok a résztvevők között -, hogy idén Románia területéről nem engedünk lovat a rendezvényre. A lovasok június 30., kedd déltől foglalhatják el szálláshelyeiket a Bitang-kertben kialakított Lovasfaluban. A beléptetési pont a tavalyi évhez képest távolabb kerül a lovasok szállásától, a 33-as főútról lekanyarodva a Máta felé vezető út melletti Hídi Kutrica szomszédságában felállított sátorban várják az érkező lovasokat.

 

Idén csak ebből az irányból léphetnek be a résztvevők a rendezvényre, az északi oldalon természetvédelmi őrszolgálat és a Mátai Ménes csikósai fogják felügyelni, hogy az érkezők ne kerüljenek kapcsolatba a ménes lovaival. Ennek egyrészt állategészségügyi, másrészt biztonsági okai is vannak, hiszen a ménes lovai adott esetben agresszívan léphetnek fel a területükre lépő idegen lovakkal szemben (ahogy ez tavaly meg is történt), az efféle veszélyes helyzeteket pedig jobb megelőzni.

 

A Hortobágyi Nonprofit Kft. munkatársai állatorvosi segítséggel június 30., kedd 12:00 órától ellenőrzik az érkező lovak és a bemutatott lóútlevelek egyezőségét, valamint az állategészségügyi bejegyzések frissességét. A Nonprofit Kft. munkatársai a lóútleveleket összegyűjtik és lemásolják, a lovasok távozásukkor átvehetik lovuk okmányait. A bejegyzéseket összevetik a Nébih adatbázisával, így a helyszínre érkező lovak többszörös ellenőrzésen mennek át.

 

Utóbbi intézkedésre a teljes biztonság érdekében van szükség, kérjük a lovasokat, hogy legyenek partnerek ebben, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy csak és kizárólag egészséges lovak lépjenek be a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemlére!