2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Országos Csikósverseny az augusztusi Nyeregszemlén

| Feltöltve:
Augusztus 27-én pótoljuk be az elmaradt csikósversenyt!

JELENTKEZÉS

A versenyre való jelentkezéshez küldj egy emailt a szervezőknek a lovasok@nyeregszemle.hu címre, add meg az alábbi adatokat:

  • - versenyző neve
  • - lova neve
  • - ló kora és színe
  • - lóútlevél száma

A versenyen kizárólag érvényes lóútlevéllel és naprakész állategészségügyi bejegyzésekkel rendelkező lóval lehet részt venni!

A verseny célja:

A magyar lovas és csikós hagyományok méltó ápolása, a magyar csikós és betyár barátság elmélyítése, és a Nyeregszemle 2016. évi Csikós Bajnoka kihirdetése.

Nevezés:

Nevezési díj: 2500 Ft

A versenyt két kategóriában indítjuk: gyermek és felnőtt.

Versenyszámok:

1. Küllemi bírálat:

A versenyzők felsorakoznak a versenybíróság előtt, ahol az öltözet hagyományőrző és táj jellege, a karikás állapota, a ló kondíciója, ápoltsága alapján történik az értékelés.

2. Kötelező program:

Egy kör vágta karikásmunkával, a ló fektetése előre nem meghatározott helyen csengetésre (a gyakorlatot 30 mp alatt kell végrehajtani), karikásmunka a ló oldalán állva, a lóültetése, karikásmunka a ló combján állva.

3. Poharas vágta:

Úgy kell egy kört vágtázni teli pohárral, hogy minél több ital maradjon benne. (azonos mennyiségnél a gyorsaság dönt)

4. Köcsögverés:

A leütött köcsögök számától függően pontot kap a versenyző, de csak ahol a fészek állva marad, illetve a köcsögfa nem dől el. Azonos pontszám esetén a gyorsaság dönt.

5. Pányvavetés:

Három dobás, a legtöbb találatot a legjobb időeredménnyel elérő versenyző győz.

6. Szabadon választott gyakorlat:

  • a ló vállra vétele,
  • kantár nélkül végrehajtott gyakorlat, 
  • ültetett ló elhagyása 3 méterre karikásmunkával
  • a ló térdeltetése (pukedli) elköszönéskor

A verseny közben semmilyen kényszerítő eszköz, durvaság nem megengedett, ezek a versenyből való kizárást vonják maguk után!

A résztvevő versenyzők részére a szervezők ebédet biztosítanak.

A lovas és egyéb szolgáltatások csak saját felelősségre, a rendezvény házirendjének betartása mellett vehetők igénybe. Mindenki saját felelősségére tartózkodhat a rendezvényen. Mindenki maga gondoskodjon a megfelelő lovas öltözékről. Lóra ülni alkoholos befolyásoltság és bármiféle droghatású készítmény szedése esetén tilos!

A rendezvényen történő esetleges balesetekért felelősséget nem vállalunk! Az időbeosztás változtatási jogát a szervezők fenntartják.

Mindenkinek eredményes versenyzést kívánunk!

Az Országos Csikósverseny díjait a Magyar Dámalovas Egyesület ajánlotta fel, amit a Szervezők nevében ezúton is köszönünk!