2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Kucsák László ünnepi beszéde

| Feltöltve:
Kucsák László, a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség elnöke az alább olvasható beszédében köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

"Kedves Barátaim!

Ötödik alkalommal találkoznak a Nyeregszemle alkalmából az ország lovasai – s másodjára ad helyszínt ennek a szép hagyománynak Hortobágy.
Ötödik éve bizonyítja a Nyeregszemle, hogy a magyar lovasok összetartóak, tisztességesek és őrzik őseik hagyatékát. Az összetartozás élményét kapjuk mindannyian ettől a rendezvénytől.

Ennek az “összetartozás élmény”-nek is köszönhető, hogy idén év elején, a Nyeregszemle ötödik évfordulóján megalakult a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség, melynek célja, hogy a mindennapokban segítse a magyar lovasokat. A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség elnökeként állok előttetek.
Ezt a címet kaptam.
Kiérdemelni – remélem – általatok fogom.
Általatok, akik nap, mint nap megélik a lovaglás és hajtás, a lovaslét örömét. Ti vagytok azok, akik tovább viszik az évezredes hagyományt és megtestesítitek a lovasnemzetet.

Évek óta, akik a Nyeregszemlén összegyűlnek, nem a különbözőséget keresik egymásban, hanem a hasonlóságot. Legyen az klasszikus és western, hagyományőrző íjász, csikós és dámalovas vagy szabadidomító, fogattal vagy lóháton érkező itt egyaránt megtalálja a helyét. A beszélgetések ismeretséggé alakulnak, az ismeretségek barátsággá szilárdulnak, s ez a kötelék megmarad egész éven át.

A Nyeregszemle Seregszemléjének ünnepi pillanataiban nem véletlenül jelenik meg a Szent Korona és nem véletlenül őrzik Őt a Történelmi Koronaőrök. Egy rövid pillanat erejéig emlékezzünk mindazon őseinkre, akik lóháton foglalták el ezt a földet, s lóháton védték meg a hazát több mint ezer éven át.
A mai napon nem szabad megfeledkeznünk a Pozsonyi Csatáról sem, melyet alig több mint 1100 évvel ezelőtt vívtak meg őseink, s melynek eredményként az egyesített európai hadakra megsemmisítő vereséget mértek Árpád fiai. Ilyen hatalmas győzelem a világtörténelemben sem sűrűn fordult elő.
Ló nélkül és az elképesztő lovastudás nélkül nem születhetett volna meg Magyarország, s ha meg is született volna, nem maradt volna meg sokáig.
Nem véletlen, hogy a magyarok lovastudása a későbbi évszázadokban kiáradt először Európába, majd a tengerentúlra és az elmúlt évszázadban az Örkény-tábori generációval megtermékenyítette a világ lovassportéletét.

Igaz, a Nyeregszemle nem lovas sportesemény, de nem is akar az lenni, sokkal inkább egy lovas ünnep, a lovaslét ünnepe, az összetartozás öröme.

Ezt az összetartozást szeretné a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség is képviselni. A feladat nagy, de állunk elébe! Közösen sikerülni fog!

Köszönöm, hogy eljöttetek és ismét együtt lehetünk!"