2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Hortobágyra értek a Nyeregszemle lovasai

| Feltöltve:
Július 26-án, hétfőn hajnalban indultak útra Kiskunfélegyházáról a Nyeregszemle Hortobágyra tartó lovasai: Solymosi Bertold, Sárga nevű arab telivér és Fekete Benő, Selly nevű appendix lova társaságában. Tiszaugig lószállító vitte az állatokat, majd a gáton, a 40 Celsius fokos hőségben kezdték meg a négy napos lovas túrát.

A kísérőautóval Lukács Ferenc (Fecó)  utazott. Az ő feladata volt szállásról, ételről, és szükség esetén segítségről gondoskodni a lovaknak és lovasoknak. Míg ők például a hétfői kánikulában Tiszavárkonyban, a szabad strandon fürdették a lovakat, addig Ferenc szálláshelyet keresett. Egy lovas barát megengedte, hogy tábort verjenek a Tisza partján fekvő területén, így Bertold, Fecó és Sárga a vízi túrások szomszédságában, a csillagos ég alatt töltötték az éjszakát, Benő és Selly pedig hazatértek.

Kedd reggelre megérkezett a lehűlés. Bertold Sárga hátán egyedül indult tovább a gáton, a szakadó esőben, Fecó pedig előrement, hogy éjszakai szállásról gondoskodjon az átázott túrázóknak. Mire azonban Szolnokra értek, a nap már nyári meleget ontott rájuk, így jól esett egy itatás a Verseghy-parkban. A kis városi kitérő után Bertoldék visszatértek a gátra, hogy estig elérjék Nagykörűt. Ott Balogh Péter, a Pusztai Rókák lovasa várta őket jóféle cseresznyepálinkával, lecsóval és szállással.

Szerdán reggel megérkezett Dunaharasztiból Szilágyi Szilárd és Nádai-Nagy Rc Péter, akik Mágnes és Zsuzsi nevű félvér lovaik hátán csatlakoztak Bertoldhoz. Nagykörűnél, komppal kelt át a Tiszán a kis csapat, majd Kunhegyesen át Beregfürdőre tartottak, ahol Fecó leleményességének köszönhetően addigra már meg volt az esti szálláshelyük is. Dr. Hajdú Lajos polgármester közbenjárására közvetlenül a tó melletti dús réten várta őket a tábor. A pihenéssel azonban még várni kellett. A tervezett útvonal ugyanis egy méhesen vitt volna keresztül, amit a lovak biztonsága érdekében nem vállalhattak a túrázók, kikerülni pedig nem lehetett a méheket. Még mielőtt visszafordultak volna azonban Kunhegyesnek, Fecó segítséget szerzett a karcagi Kun Lovardától. Mészáros Zsolttól kölcsön kaptak egy lószállítót, így estére biztonságban megérkezett a szálláshelyre valamennyi ló és lovas is.

Újabb szabadban töltött éjszaka után hajnalban megérkezett Fekete Benő és Selly is, így a beregfürdői polgármester már négy lovast búcsúztatott a reggeli induláskor. Nagyivánnak tartottak, ahol Erős József lovassal volt találkozójuk, aki a Hortobágy jó ismerőjeként szegődött vezetőjükké.

Csütörtökön este már a hortobágyi Fecskeházi Erdei Iskolában hajtották álomra a fejüket a lovasok, és lovaik sem szenvedtek hiányt semmiben. A pénteki pihenőnapon mindenki igyekszik kipihenni magát, hogy a szombati Hortobágyi Vágta rendezvényen legjobb formáját hozhassa. Ott írja alá ugyanis ünnepélyes keretek között Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, dr. Szabó Csaba, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója és Solymosi Bertold, a Nyeregszemle főszervezője azt a szerződést, amelynek értelmében a Nyeregszemle új otthona a Hortobágy lesz.