2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Elmaradt a Nyeregszemle - Frissítve!

| Feltöltve:
Nagyon sok lovas eljött a múlt hétvégi Nyeregszemlére. A lovak száma 300 körüli volt, a lovastáborban pedig legalább 500-600 fős alapcsapat táborozott. Már a péntek éjjel óta lehullott nagy mennyiségű csapadék nyomán járhatatlanná váltak a Parkerdő útjai, valamint a lovaspálya talaja is sarassá-süppedőssé vált, így gyakorlatilag alkalmatlan volt a programok megtartására. A lovak és lovasok zöme átázott. Szombaton reggel szinte minden résztvevő összepakolt és hazaindult, a szervezők ezután bejelentették, hogy a rendezvény elmarad. (Ezután az októberi-novemberi hideget idéző esőzés vasárnap is szinte szünet nélkül folytatódott.)

A péntek éjjeli esőzések után a szervezők bővebb tájékoztatást kértek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársaitól, akik elmondták, hogy még a szombati és a vasárnapi napon is nagy mennyiségű csapadék várható, először vörös majd narancssárga riasztás volt érvényben.

Mivel már a szombat reggelig lehullott eső is alkalmatlanná tette a lovaspályát a bemutatók, előadások megtartására, valamint a tisztásokat összekötő utak is olyan mértékben feláztak, hogy a látogatók közlekedése lehetetlenné vált és a lovasok illetve rendezvény kereskedelmi partnereinek zöme is összepakolt és elindult, vagy induláshoz készülődött, a szervezők bejelentették, hogy a rendezvény elmarad.

Szombat estére szinte az összes részvevő távozott a helyszínről, legtöbbjüket terepjárók és traktorok húzták ki az erdőből az aszfaltútra.

-------------------------------------------------------------------

Miután a lovasok nagy része csütörtök estére megérkezett, a szervezőkhöz pénteken futott be a katasztrófavédelem illetékeseinek tájékoztatása a várható időjárási anomáliáról. A szervezők már péntek délben tájékoztatták a résztvevőket a várható nagy mennyiségű csapadékról és ennek esetleges következményeiről. Ekkor még az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a Kiskunfélegyházára vonatkozó helyi jelentés vasárnapra elfogadható időjárási helyzetről számolt be, az országos előrejelzés viszont lesújtó volt. A szervezők, bízva a helyi jelentés esetleges bekövetkezésében szombat délig vártak a rendezvényen, hátha a vasárnapi napot meg tudják tartani, ám látva, hogy a rendezvény résztvevőinek 90 %-a csomagol, dél tájban bejelentették, hogy a rendezvény elmarad.