2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

"Bátornak bátor voltam, de lovagolni, valljuk be, felnőtt fejjel tanultam meg" - interjú Tóth Lajossal

| Feltöltve:
A Nyeregszemle Mesterfogás Kurzusok trénereinek kilétét korábban már nyilvánosságra hoztuk, most rövid interjút készítünk velük, melyben személyes kérdések mellett arra is választ kapunk, mit terveznek három napos képzéseik során átadni a hallgatóknak.

Kezdjük az alapoktól: honnan a lovak iránti kötődésed?

A lovak iránti kötődésem még a gyerekkoromra vezethető vissza. Egyszer úgy 8 éves forma koromban édesapám mindenki legnagyobb meglepetésére egy állatvásárban vett egy félvér kancát a csikójával. A kanca neve Mici, a csikó neve Apollo volt. A nővérem mindig bátrabb volt a lovakkal, mint én. Ő volt a nagy lovas a családban. Lovagolt, leesett, visszaült, ment tovább. Be kell vallanom, hogy nagyon sokáig, annak ellenére, hogy vagy 5 éven keresztül lovagolgattuk Micit, majd kesőbb a segítséggel belovagolt csikót, én mindig féltem a lovaktól. Mert olyan nagyok, ijedősek és kiszámíthatatlanok. Gyerekfejjel óriásinak láttam a lovakat. Amikor meg rajtuk ültem, akkor meg magasnak. Féltem, de nem mondtam el senkinek. Olyan akartam lenni mint a nővérem, meg az indiánok. Bátor, jó lovas. Bátornak bátor voltam, de lovagolni, valljuk be, felnőtt fejjel tanultam meg. Az összes lovas-indiános filmet és könyvet nagyon szerettem. Na meg családi program volt minden évben az Apajpusztai és a Hortobágyi Lovasnapok, erre a két rendezvényre mindig elmentünk. Én meg szájtátva bámultam az akkor még katonai egyenruhába öltözött díjugratókat és bemutatókat.

Volt már olyan időszak az életedben, amikor a lovak / lovazás nélkül kellett élned, esetleg önszántadból, vagy más okból anélkül éltél?

1996-97 körül vettem életem első saját lovát. Azóta nincs olyan, hogy ló, vagy lovak nélkül éljek.

Magyarországon és az USA-ban egyaránt eredményes éveket tudhatsz magad mögött. Mit gondolsz, kik voltak leginkább hatással eddigi pályafutásodra, munkásságodra?

Hosszú felsorolás lesz. A kezdetek kezdeten a magyarországi westernlovaglás hőskorából olyan nevek mint Nádai Péter, Istenes Csilla, Viktor Fröschl, Karin Fröschl, a Rainbow Valley Ranch és az összes ott található kitűnő ló, valamint a ranch segédtrénerei. Európában élő és dolgozó trénerek: Vern Sapergia, Volker Schmit, Rudi Kronsteiner. Az első szponzorom és barátom Kurcsics István, a Bronco Ranch tulajdonosa és az ő kitűnő lova, Duli Cica.

Utólag is elnézést kérek azoktól, akiket esetleg kifelejtettem, aki ismer, az tudja, hogy hosszú utat jártam be én is és a magyarországi westernlovaglás is. Mindenki, aki westernezett abban az időben, amikor kezdtük, 2000-2001-ben, hatással volt rám. Ugyanakkor én is hatással voltam az egész reining sportra. Az USA-ban töltött évek alatt olyan remek embereket ismerhettem meg személyesen, akik az egész világ reining sportját befolyásolják. Az egyik ilyen legnagyobb alak Larry Rose, a 90-es évek többszörös világbajnoka, Futurity győztese. Larry különböző jótanácsokkal és technikákkal lát el. Edzésprogramot tanít és jóra nevel, ezzel segítve a Bill Thomas Performace Horses csapat munkáját.

Larry által ismerhettem meg személyesen Shawn Flaridát is. És hat a Bill Thomasok, apja és fia. Michigan államban nincs olyan reiningben jártas személy, aki ne ismerné őket. Sok-sok kimagasló tehetségű ló és eredmény birtoklói ők. A magyarországi egyik legnagyobb példaképem DALLOS GYULA, csupa nagybetűvel. Az ő lóhoz értése, embersége, tisztessége, lóhoz való hozzáállása példamutató! Valamikor 2006 körül ismertem meg Gyula bácsit a barátom, Kurcsics István révén. Gyula bácsi néhány edzése, amit nekem és az akkori versenylovamnak adott, a mai napig elkísér!

Már egy ideje tartasz képzéseket a magyar westernlovasok számára. Milyen terveid vannak a kurzussal kapcsolatban, mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Egy ház akkor jó, ha szilárd alapokon nyugszik. A tervem, amit át szeretnék adni:

  • Szilárd alapok. Egy jól belovagolt lónak rendelkeznie kell szilárd alapokkal. Mielőtt nyerget tennénk a lóra, különböző szinteken megy keresztül.
  • Hogyan vezetünk fiatal lovat. Respect, azaz tekintély, figyelem elnyerése.
  • Hook up technika bemutatása. Ez olyasmi, mint a join up, de sokkal rövidebb ideig kell hajtani a lovat. (Ez csak akkor, ha felépítünk egy körkarámot kerítéselemekből. Ennek célja: a ló figyel rád, szár nélkül jön utánad. Kezes lesz. A join up módszerét váltotta le ez a módszer, itt találták ki az USA-ban. Nagyon gyorsan el is terjedt. Nagyon hatékony, a kesőbbi munkát, felülést nagyon megkönnyítő módszer. A ló elsajátítja, hogy a figyelmet a lovasára kell helyeznie. Ez nagyon jo módszer alpha, vezető típusú vagy igencsak nehezen kezelhető lovakhoz. Kezdésből kezes lovaknak pedig gyerekjatek megtanítani.) 
  • Alap földi munka egy 3 éves lóval, felülés előtt. Mik az alapok? Ennek elmondása, megmutatása. Ezek az alapok a következők: hook up = akadjon rám. Figyelem a lovason kell legyen. Karámban megfogni egy lovat anélkül, hogy tiszteletlenül elrohanna otthagyva teged. 
  • Érzékenység csökkentése, a pánikba esés és a félősség feloldása érdekében. Hogyan kell csinálni? Hibák és helyes kivitelezés. Az első nyomásra való engedés gyakorlatai. Lásd: futószáron elviszi a farát alaptol az eleje és hátulja körüli fordulatokig. Karám fala melletti féloldalazás és oldalazás feladat. Ezek nyomásra való engedés feladatok. Helyes kivitelezés és ezen feladatok fontosságának miértje. 
  • Futószárazás. Hogyan, miért, mi a cél? 
  • Húzásra való engedés, szilárd ponthoz való kikötés tanítása, oldalirányú és függőleges engedés a szár húzására. 
  • Elküldeni félelmetes tárgy és köztem. Ez a rés-játék. Hogyan győzze le a ló saját félelmét szűk helyen? Ezeket az alap dolgokat a lónak felülés előtt tudnia kell. És utána a felülés gyerekjáték. 
  • Első felülés.

Természetesen lesznek kiképzett reining lovak is, akikkel várható társammal, Szalontai Zolival, a reining lovaglás alap elemeit szándékozunk megmutatni. A kurzuson résztvevők korlátozott időben, de ráülhetnek ezekre a lovakra.

Mindenki, akit tanítani fogunk, a saját és a lova képességeinek megfelelően, személyre szabott edzést kap. Szóba kerülnek majd a fordulatok, spin, hátralépés, stop, körök és az egyenesre állítás fortélyai, valamint egyéb hatásos elemek, mint pl. hogyan motiváljuk a lovat a pihenőre, jutalomra oktatás előtérbe helyezésével, szemben a ló megbüntetésének kilátásba helyezésének elavult technikájával.

Szeretném, ha a tőlem tanulók úgy távoznának a kurzusról, hogy minőségi változáson mennének keresztül mind ők, mind a lovaik. Kezességben, nyugodtságban és kiszámíthatóságban mérhető minőségi változáson.  

Most már tudjuk, mire számíthatnak a részt vevő lovasok. De kiknek ajánlod elsősorban a kurzusodat?

Elsősorban igényes, biztonságos lovaglásra vágyó jelentkezőknek ajánlom, 10-12 éves gyerektől a felnőtt, 99 éves tanulni kívánó hallgatókig mindenkinek! Érthető és rendszerbe foglalt, józan paraszti ésszel felfogható dolgokról esik majd szó.