2017. szeptember 2. Kiskunfélegyháza

Az állategészségügyi feltételekről

| Feltöltve:
A Mátai Ménes területére kizárólag az érvényes állategészségügyi bejegyzésekkel rendelkező lovakkal léphetnek be a lovasok. A rendezvény közeledtével egyre többen érdeklődnek nálunk, hogy mik ezek a bejegyzések, illetve mi a teendő, ha az adott ló nem rendelkezik érvényes lóútlevéllel?

A regisztráció során minden lovas által elfogadott részvételi feltételek egyik kiemelt pontja a lovaknak adandó védőoltások, elvégzendő tesztek felsorolása, mely így szól:

A 29/2000 (VI.9.) FVM és 64/2003 (VI.16.) FVM rendeletek értelmében a lóútlevél megléte minden 6 hónapnál idősebb ló esetében kötelező. A kezelő állatorvosnak a vakcinázásokat, kezeléseket, ellenőrző tesztek eredményeit kötelező a lóútlevélbe bejegyezni! Csak érvényes lóútlevéllel és a szükséges oltásokkal rendelkező lovak léphetnek a rendezvény területére! Ez ügyben tájékoztatásért keresse mindenki állatorvosát, vagy a térségében elérhető hatósági állatorvost! A lóútlevél lehet külföldi is, a lényeg, hogy azonosítható legyen a ló és az oltások fel legyenek vezetve. A rendezvényre az alábbi állategészségügyi feltételekkel érkezhetnek lovak: - 1 éven belüli negatív eredményű vérvétel fertőző kevésvérűség és takonykór kiszűrésére - alapimmunizálás utáni 6 hónapon belüli lóinfluenza elleni védőoltás.

Amennyiben a ló ezekkel nem rendelkezik, nem áll módunkban beengedni a rendezvény területére.

Többen kerestetek meg bennünket azzal a problémával, hogy ugyan lovatok egészségügyi ellátása maximálisan megfelel a kívánalmaknak, az útlevelét még nem állította ki a Lóútlevél Iroda, és jó esély van rá, hogy a rendezvény kezdetéig nem is fogja.

Ebben a kérdéskörben mi sajnos nem tudunk állást foglalni, mivel a rendezvény területén hatósági állatorvos fog ellenőrzést tartani, javasoljuk, hogy az alábbi elérhetőségen érdeklődjetek a Hortobágyon illetékes állatorvostól, hogy lóútlevél hiányában milyen feltételek mellett vehettek részt a rendezvényen.

Hajdúböszörményi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala

Vezető: Dr. Szegedi László  

Hajdúböszörmény (4220 Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 1.)
Tel.: (+36 52) 563-273